Menu

Pieter Cornelis 'Piet' Mondriaan

Amersfoort 1872-1944 New York (Verenigde Staten)
Boerenhuisje met mansardedak, olieverf op doek 32,7 x 46,2 cm, gesigneerd l.o. en te dateren ca. 1905-1907

herkomst: Kunsthandel G.J. van Nieuwenhuizen Segaar, Den Haag, 1955; Galerie Valentien, Stuttgart, Duitsland, 1964; Galleria del Levante, Milaan, Italië.

literatuur: tent.cat. Den Haag, Haags Gemeentemuseum, 'Mondriaan', 1955, cat.nr. 9 (met afb.); Michel Seuphor, 'Piet Mondrian. Life and Work', Amsterdam 1956, cat.nr. 125 en afb.nr. 97; Maria Grazia Ottolenghi, 'L'opera completa di Mondrian', Milaan 1974, nr. 117 (als 'Casa Rustica' uit 1905); Herbert Henkels, 'Mondriaan' in: Ronald de Leeuw, John Sillevis, Charles Dumas, 'De Haagse School', Den Haag 1984, pag. 152 (met afb.); Robert P. Welsh, 'Piet Mondrian. Catalogue Raisonné of the Naturalistic Works (until early 1911)', Leiden/Toronto 1998, pag. 272, nr. A300 (met afb.).

tentoonstelling: Den Haag, Haags Gemeentemuseum, 'Mondriaan', 10 febr.-12 april 1955; Winterswijk, Museum Freriks, bruikleen Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede, 22 juni-29 sept. 2004; Tsinandali, Georgië, Alexander Chavchavadze House-Museum, ‘Once Upon a time in Holland. The young Piet Mondrian and the Masters who inspired him’, 1 mei-30 juni 2011; Amersfoort, Mondriaanhuis, bruikleen, 1 nov. 2011-1 febr. 2012; Winterswijk, Villa Mondriaan, 'Waar het allemaal begon', 21 mei 2013-11 mei 2014; Winterswijk, Villa Mondriaan, 'Mondriaan en Nolde in de natuur', 16 mei-13 sept. 2015; Winterswijk, Villa Mondriaan, ‘Figuratie in Stijl’, 3 maart-24 sept. 2017.

Piet Mondriaan

Wie aan Piet Mondriaan denkt, ziet al snel wereldsteden voor zich: Amsterdam, Parijs, New York. Een groot deel van zijn leven bracht de schilder inderdaad door in deze steden. Toch is ook een substantieel deel van zijn vroege werk geïnspireerd op de natuur die hij in Noord-Holland en Brabant opzocht. Op zijn achtste, hij werd in 1872 geboren, verhuisde het gezin Mondriaan van Amersfoort naar Winterswijk, waar Piets vader hoofdonderwijzer werd. Op zijn zeventiendehaalde Piet Mondriaan zijn Akte Handtekenen Middelbaar Onderwijs, waardoor hij zich kon inschrijven aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

In de jaren die volgden tot 1912 verhuisde hij zo’n tien keer. Voornamelijk binnen Amsterdam, en twee keer naar de provincie. Hij richtte zich enige jaren vooral op de landschapskunst en maakte uitstapjes naar onder meer het luminisme. In 1911 vertrok hij voor 3 jaar naar Parijs, na kennis gemaakt te hebben met het Franse kubisme. In de jaren daarna, tijdens de Eerste Wereldoorlog, legde hij het fundament voor de theorie die ten grondslag ligt aan zijn werk: het neoplasticisme. De waarneembare werkelijkheid verdween langzamerhand uit zijn schilderijen en in 1919 verruilde hij Amsterdam voorgoed voor Parijs. De internationale spanningen deden hem in 1938 besluiten te verhuizen naar New York, waar hij zes jaar later overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Zijn magnum opus Victory Boogie Woogie liet hij onvoltooid achter.

Boerenhuisje met mansardedak

Een mansardedak is een dak met naar buiten geknikte vlakken, een vorm die in de tweede helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast om een zolderverdieping te vergroten. Het schilderij van Mondriaan is ongedateerd, maar vermoed wordt dat hij het tussen 1905 en 1907 schilderde, in de omgeving van Amsterdam (het Gein). Door de knik in het hek op de voorgrond  wordt de blik van de kijker direct naar het boerderijtje getrokken. Samen met de boom vormt het hek een soort scheiding in het schilderij waardoor diepte wordt gecreëerd. De rechterkant is relatief kleurrijk, met blauw en roodbruin. Deze kleur van de bomen, in combinatie met de gevallen blaadjes op het pad doet denken aan de herfst. En wat zou er achter het rechterraam hebben gestaan? Bloembakken met geraniums?

Wat maakt dit schilderij zo bijzonder?

Het is enerzijds lastig voor te stellen dat Piet Mondriaan ook dit soort schilderijen maakte, die hemelsbreed verschillen van zijn latere abstracte werk. Anderzijds is het een tekenend voorbeeld van de evolutie die een kunstenaar kan doormaken. Dit specifieke schilderij lijkt op het eerste gezicht een beetje een apart geval binnen het oeuvre van Mondriaan van begin twintigste eeuw. Hij schilderde wel vaker boerderijen bij het Gein, maar legde zich vooral toe op het landschap, bos en bomen, met veel aandacht voor het lijnenspel. Wie beter kijkt, ziet dat hij al in deze periode experimenteert met ruimte en het platte vlak. Denk aan de lijnen van het hek, het pad en natuurlijk de afgeknotte boom. De gevel vult bijna de hele breedte van het doek. Allemaal elementen die Piet Mondriaan zo’n tien jaar later nog uitgebreider onderzocht en inzette.

verzekeringswaarde: € 0,-
bieden vanaf: € 0,-

Copyright © 2018 - Fischer's Auction is onderdeel van Simonis en Buunk Collectie BV | Disclaimer