Menu

Hendrikus Matheus 'Mathieu' Horrix

Den Haag 1845-1923
De jonge visser, olieverf op doek 75,8 x 58,0 cm, gesigneerd r.o.

herkomst: coll. J.M. van Bommel, Den Haag, daarna door vererving in bezit gekomen van Cees en Jarmila Kamerbeek, Amersfoort.

literatuur: Cees Kamerbeek, Jarmila Kamerbeek, Marjan de Man, Onno Maurer, 'Jongkind tot Van der Leck: de passie van een collectioneur. Collectie Kamerbeek', Amersfoort 2007, pag. 66, cat.nr. 12. (met afb. in kleur).

tentoonstelling: Amersfoort, Museum Flehite, 'Jongkind tot Van der Leck: de passie van een collectioneur. Collectie Kamerbeek', jan.-april 2007.

H.M. Horrix was afkomstig uit een bekende Haagse familie van meubelmakers- en fabrikanten en verscheidene ontwerpen voor meubels en interieurs zijn van hem bekend. Matthieu jr. maakte echter vooral naam als schilder. Hij volgde een opleiding aan de Haagse academie en kreeg vervolgens schilderlessen van Philip Sadée. Naar voorbeeld van deze leermeester specialiseerde hij zich in het schilderen van genrestukken, met een voorkeur voor de wereld van vermaak en vertier. Bekend van Horrix zijn een serie aquarellen van de voormalige Haagse dierentuin, waar in het begin van de 20e eeuw voor de bemiddelde stadsbevolking feesten en concerten werden georganiseerd. Ook schilderde hij landschappen.

Dit schilderij is opgenomen in het kunstarchief van Simonis & Buunk.

vervangingswaarde: € 15.000,-
bieden vanaf: € 7.500,-

Copyright © 2018 - Fischer's Auction is onderdeel van Simonis en Buunk Collectie BV | Disclaimer