Menu

Anthonij 'Anton' Mauve

Zaandam 1838-1888 Arnhem
Drinkende schapen bij een rivier, olieverf op doek 60,5 x 90,2 cm, gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1870

herkomst: kunsthandel Goupil & Cie., Londen; Daniel and Justina G. Catlin, St. Louis, Verenigde Staten, 1904-1917; door hen geschonken aan het City Art Museum of St. Louis (thans Saint Louis Art Museum), St. Louis, Verenigde Staten, inv.nr. 10:17.

literatuur: tent.cat. St. Louis, 'Louisiana Purchase Exposition', 1904, pag. 69, cat.nr. 7; tent.cat. St. Louis, City Art Museum of St. Louis, ''The Home Exhibition': A Collection of Paintings owned in St. Louis and lent to the Museum', 1911, pag. 77, cat.nr. 50 (met afb.); 'The Daniel Catlin Memorial Collection of Paintings', 'Bulletin of the City Art Museum of St. Louis', vol. 3, 1917, pag. 6; 'Recent Accessions', 'Bulletin of the City Art Museum of St. Louis', vol. 3, 1917, pag. 12; 'Illustrated Catalogue of Paintings with Biographical Data and Descriptive Notes', City Art Museum of St. Louis, 1918, pag. 76, 105-106, cat.nr. M23; tent.cat. St. Louis, City Art Museum of St. Louis, 'Summer Loan Exhibition: Paintings of the Modern Dutch School owned in St. Louis', 1922, cat.nr. 42; 'City Art Museum Catalogue of Paintings', City Art Museum of St. Louis, 1924, pag. 57, 62-63, cat.nr. M23 (met afb.); 'City Art Museum Catalogue of Paintings', City Art Museum of St. Louis, 1924, pag. 46, cat.nr. K5; T.B. Brumbaugh, 'Lost in Storage; Ludwig Knaus in American Collections', 'Art Journal' 27 (1968), pag. 264-265 (met afb).

tentoonstelling: St. Louis, 'Louisiana Purchase Exposition', 1904 (Wereldtentoonstelling 1904); St. Louis, City Art Museum of St. Louis, ''The Home Exhibition': A Collection of Paintings owned in St. Louis and lent to the Museum', 1911; St. Louis, City Art Museum of St. Louis, 'Summer Loan Exhibition: Paintings of the Modern Dutch School owned in St. Louis', 1922; Hilversum, Museum Hilversum, 'De Stad', 1 april-18 sept. 2011.

Anton Mauve

Qua faam haalt hij het niet bij zijn aangetrouwde neef, Vincent van Gogh. Anton Mauve (1838-1888) kreeg toestemming van zijn vader om kunstschilder te worden, op voorwaarde dat hij zijn lesbevoegdheid in het tekenen ook zou halen. Als zestienjarige ging hij in zijn woonplaats Haarlem in de leer. Eerst bij Pieter Frederik van Os en daarna bij de paardenschilder Wouterus Verschuur. Hij verbleef in zijn twintiger jaren veel in het Gelderse Oosterbeek, maar betrok uiteindelijk een atelier in Den Haag. Daar specialiseerde hij zich tot schilder van stemmige en sfeervolle landschappen. Vooral zijn schilderijen met dieren van het platteland zijn bekend en bemind. In het buitenland verkochten zijn schaapskuddes goed. Grappig detail: zijn schilderijen waarop je schapen van voren ziet, brachten meer op dan de achterkant van een kudde.

Eind 1881 schoof Vincent van Gogh enkele weken aan in het Haagse atelier – Anton Mauve was getrouwd met Van Goghs nichtje Ariëtte. Ondanks het feit dat het maar om een korte periode ging, zou Mauve wel degelijk een inspiratiebron zijn geweest voor Van Gogh. In 1885 verhuisde Anton Mauve met zijn gezin naar Laren, waar hij al veel buiten schilderde. Lang kon hij daar niet genieten; hij overleed drie jaar later onverwacht aan een aneurysma. Vincent van Gogh, die inmiddels in het Franse Arles woonde, droeg een schilderij van roze, bloeiende perzikbomen aan hem op: het welbekende ‘Souvenir de Mauve’.

Drinkende schapen bij een rivier

Niet van de voor- of achterkant, maar van de zijkant zien we deze Hollandse schapenkudde. Op één eigenwijs schaap na, dat blijkbaar al klaar is met drinken en alvast rustig verder graast. De blik van de kijker wordt direct naar dit beest getrokken, omdat de witte kop opvalt in het verder vrij gedempte kleurenpalet. De schaapsherder – onduidelijk is of het om een man of een vrouw gaat – staat helemaal aan de andere kant van de kudde. Het gaat de schilder niet om die persoon, maar om de aanblik van de dieren in het landschap. Waarom zou hij anders een boom zo prominent op de voorgrond hebben geplaatst?

Ondanks het feit dat Anton Mauve onder de Haagse School wordt geplaatst, wordt in de losse toets van dit werk de toenemende invloed van het impressionisme zichtbaar. Het was niet zo dat Anton Mauve correspondeerde met grote namen van die stijl, zoals Claude Monet. Wel was hij een leerling van Johannes Warnardus Bilders, die veel contact had met schilders van de School van Barbizon, een voorloper van het impressionisme.

Wat maakt dit schilderij zo bijzonder?

In zijn jonge jaren schilderde Mauve veelal met heldere kleuren en in een gepolijste penseelvoering. Onder invloed van kunstenaars als Jozef Israëls liet hij die stijl varen en begon hij losser te schilderen. Ondanks het schetsmatige karakter valt dit schilderij nog steeds als realistisch-impressionistisch kunstwerk te bestempelen; de stijl die Anton Mauve zijn leven lang trouw bleef.

Voor dit schilderij koos de schilder voornamelijk bruine en grijze tinten. Toch is het geen somber beeld: het groene gras en het heldergrijze water voorkomen dat. Hij werkte met een subtiel spel van licht en schaduw, waarbij het riviertje goed van pas komt om het beeld op te lichten. Het water en de weerkaatsing daarin van de lucht en de bomen gaven Anton Mauve de gelegenheid om uit te pakken met het zilveren licht, wat kenmerkend werd voor zijn werk. Dit kleurgebruik licht het hele schilderij op, waardoor de kijker het idee heeft dat het een prima lentedag is, ondanks dat het weer op het schilderij op het eerste gezicht wat gedempt lijkt. Knap hoe Mauve, in Van Gogh’s woorden, ook in dit schilderij een stukje van zijn leven lijkt te geven.

verzekeringswaarde: € 0,-
bieden vanaf: € 0,-

Copyright © 2018 - Fischer's Auction is onderdeel van Simonis en Buunk Collectie BV | Disclaimer